Tort cu mascarpone, frisca si ganache

Este facut special pentru ziua mamei mele. II dedic aceasta poezie scrisa de o verisoara foarte talentata, care, la randul ei, a scris-o  pentru mama ei:

E-un simplu miracol

C-o ocroteste bine

Vedea-o-si pe mama

Alaturi de mine.

Sa o privesti in ochi

Sa uiti iti vine greu

Miracol sa fie

Pazit de Dumnezeu.

Cu raze de lumina

Ma mangaie usor

Cu palma sa calduta

Spalata-n stropi de dor.

Miracol este mama

Doar una dintr-o mie.

ea iti ocroteste drumul

Cu frunze de mandrie!

Cat despre tort…

Un deliciu. O savoare. O incantare pentru papilele gustative. O adevarata vedeta pe masa de sarbatoare. Nu dureaza mult prepararea lui dar contine multe ciocolate…deci este o adevarata bomba calorica.

Pentru blat: 80 g ciocolata neagra. 50 g unt, 2 oua, 60 g zahar, 50 g faina, 1 pachet praf de copt.

Se topeste untul impreuna cu ciocolata. Separat se mixeaza oul peste care se adauga faina amestecata cu praful de copt. Apoi se adauga si ciocolata topita cu untul. Se coace intr-o forma rotunda, unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit. Se coace 10-12 minute. Lasam blatul apoi sa se raceasca pe un gratar.

Pentru ganache: 600 ml frisca lichida, 300 g ciocolata amaruie, 300 g ciocolata cu lapte.

Se incalzeste frisca lichida si se adauga ciocolata toata rupta in bucatele mici, ca sa se topeasca mai repede. Amestecam incontinuu pana se topeste toata ciocolata. Aceasta compozitie eu o las peste noapte la frigider. Deci trebuie sa ma apuc de acest tort cam cu 2 zile inainte de ziua festiva. Aceasta spuma de ciocolata sta peste noapte la frigider. Se va intari destul de bine.

Pentru crema de mascarpone: 700 g mascarpone, 300 ml frisca lichida, 6 linguri de zahar pudra sau 1 pachet de zahar pudra vanilinat ( 80 g), 4 foi de gelatina (8-10 g)+ esente de vanilie, in cazul in care nu folosit zaharul vanilinat.

Se lasa mascarponele la temperatura camerei. Cand este foarte moale, se mixeaza cu zaharul pudra. Separat se mixeaza frisca si apoi se incorporeaza incet-incet peste mascarpone, amestecand cu o spatula.

Foile de gelatina se lasa la inmuiat in apa rece. Dupa 5 minute, se scot din apa, se storc bine de apa si se pun pe foc impreuna cu 3-4 linguri de lapte si se amesteca putin pana se topesc foile de gelatina. Atentie sa nu fiarba, altfel se distruge gelatina. Gelatina se toarna peste compozitia cu mascarpone si se lasa putin la rece (10-15 minute)

Asamblare: Se pune inelul de tort rotund pe tava unde doriti sa asamblati tortul. Peste blatul rece se pune compozitia ganache. Aceasta se scoate de la rece, se lasa putin la temperatura camerei si apoi se mixeaza la viteza mare. Va deveni ca o spuma de ciocolata, o sa se deschida foarte putin la culoare si s-ar putea sa mai ramana cate un graunte de ciocolata prin ea, dar nu este nimic. Aceasta crema devine mai moale si va putea sa fie intinsa peste blat. Peste crema de ciocolata se intinde crema de mascarpone.

Atentie. Aceste straturi vor depasi peretii formei rotunde. Eu ma ajut de hartie de copt pe care o inalt peste peretii tavii.

post-17498-1305527054

Lasati la rece si pregatiti glazura.

Pentru glazura: 100 g ciocolata neagra, 100 g ciocolata cu lapte, 140 ml frisca lichida, 50 g unt.

Se pune la topit untul, frisca lichida si apoi se adauga ciocolata rupta in bucatele mici. Se lasa pe foc pana se topeste ciocolata. O sa vedeti ca se ingroasa putin si va incepe sa semene putin cu o budinca. Se lasa glazura sa se raceasca.

Se scoate tortul de la frigider. Recomandat sa il tineti 4-5 ore, pana se vor inchega toate straturile de creme. Se desprinde inelul din jurul tortului si incepeti sa intindeti glazura.

Pentru cantitate mai mica, injumatatiti toate cantitatile la ingrediente.

Pofta mare si buna! 🙂

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s