Tort Dobos

Pentru mai multe detalii despre reteta originala puteti accesa pagina Savori Urbane. Pe internet circula o multime de variante atat pentru blat cat si pentru crema, in functie de cat de mare sau de ciocolatos vreti sa il faceti. Pentru reteta de mai jos eu am combinat blatul de la o pagina cu creme de la alta pagina si a iesit ceva bun. Nu seamana cu torturile moderne, cu cele cu spume de ciocolata sau cu budinci. Este mai degreba un tort clasic: blaturi si crema de ciocolata.

Pentru blaturi ( 6 foi): 6 oua, 6 linguri de zahar, 1 lingura esenta de vanilie, 1 varf praf de sare, 6 linguri de faina.

Albusurile se bat spuma cu praful de sare si cu zaharul pana se obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile batute putin cu furculita impreuna cu esenta de vanilie. Se toarna usor peste spuma de albusuri. Se incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt. Aceasta compozitie se imparte in 6 parti egale ( puteti folosi borcanele, pahare sau castronele de aceeasi dimensiune). Aveti pregatite dinainte 6 forme decupate de hartie de copt cu care veti tapeta tava ( forma rotunda). Se coc pe rand cele 6 foi. Nu se tin mult la cuptor, maxim 5 minute pentru ca blaturile sunt foarte subtiri si se pot arde foarte usor.

Dupa ce s-au racit toate le suprapuneti unele peste altele si se potriviti marginile si se egalizeaza.

Pentru crema: 4 oua, 1 praf de sare, 270 g unt, 1 plic zahar vanilat, 200 g zahar pudra, 35 g cacao, 200 g ciocolata cu lapte.

Se bat ouale cu esenta de vanilie si cu zaharul pe baie de abur, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc cand zaharul s-a topit si se mixeaza pana cand se raceste. Se topeste ciocolata pe baie de abur si se adauga la crema de oua. Untul, lasat la temperatura camerei, se bate cu mixerul pana devine ca o crema. La acest unt se adauga cacao, mixand foarte putin dupa fiecare transa de cacao. Crema de oua se adauga peste aceasta crema de unt si se putin putin la rece.

Decor: una dintre foile de blat se acopera cu zaharul caramelizat. Se caramelizeaza 6 linguri de zahar. Se pun pe foc si  se amesteca foarte putin. Zaharul caramelizat se toarna foarte repede peste blatul pentru decor si se intinde cu lama unui cutit. Ca sa taiati felii de blat ungeti lama cutitului cu unt si taiati. Pentru fiecare felie, ungeti lama de cutiut cu unt ca sa evitati lipirea caramelului de lama de cutit.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s