Ciocolata de casa

Cand eram micuta nu cred ca trecea vreo luna fara ca mama sa nu faca ciocolata de casa. Si se manca uneori si asa, calda, fara sa mai asteptam sa se intareasca.

Si tot timpul mami imi spunea ca ciocolata de casa este cea mai speciala creatie culinara pentru ca daca gresesti cantitatile, ea nu mai iese ciocolata.

Asteptam rezultatele cercetatorilor britanici 😉

Insa va propun o reteta savuroasa si usoara pentru ciocolata de casa. Este o reteta pe care o am de mai bine de 10 ani si de la care nu ma abat niciodata si nici nu m-am incumetat vreodata sa incerc alta reteta de ciocolata de casa.

 

Ingrediente:

Pentru stratul de ciocolata cu cacao:
350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf Dr.Oetker
40g cacao Dr. Oetker
2 fiole esenta de rom Dr. Oetker

Pentru stratul de ciocolata alba cu nuca de cocos:
350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf Dr.Oetker
2 fiole esenta de rom Dr. Oetker
50g nuca de cocos

In ciocolata de casa se mai pot adauga:

miez de nuca, stafide, migdale, coaja de portocale, biscuti, fulgi de ciocolata…

 

Intr-o cratita se pun apa si zaharul, se pune pe foc si se lasa la fiert 5 minute, amestecand din cand in cand, in final se va forma un fel de sirop.

Dupa 5 minute, tragem cratita de pe foc, iar in apa cu zahar adaugam untul si amestecam pana se topeste in totalitate, dupa care adaugam fiolele de esenta de rom si amestecam din nou.

In compozitia rezultata adaugam laptele praf cernut si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.

Peste aceasta compozitie adaugam cacaoa cernuta, amestecam din nou pana la omogenizare si astfel am obtinut primul strat de ciocolata.

Luam tava ( eu folosesc de obicei tavi de cozonac) unsa in prealabil cu unt si  tapetata cu folie alimentara, si turnam compozitia obtinuta in tava. Intindeti compozitia uniform. Lasam sa se intareasca aproximativ 20 – 30 minute.

Dupa ce primul strat al ciocolatei s-a intarit, incepem sa pragatim cel de-al doilea strat – Stratul de ciocolata alba cu nuca de cocos.

Intr-o cratita se pun apa si zaharul, se pune pe foc si se lasa la fiert 5 minute, amestecand din cand in cand, in final se va forma un fel de sirop.

Dupa 5 minute, tragem cratita de pe foc, iar in apa cu zahar adaugam untul si amestecam pana se topeste in totalitate, dupa care adaugam fiolele de esenta de rom si amestecam din nou. In compozitia rezultata adaugam laptele praf cernut si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.

Peste aceasta compozitie adaugam nuca de cocos, amestecam din nou pana la omogenizare si astfel am obtinut si cel de-al doilea strat de ciocolata.

Luam tava in care am pus primul strat de ciocolata si turnam peste cel de-al doilea strat, stratul din ciocolata alba cu nuca de cocos. Lasam sa se intareasca aproximativ 20 – 30 minute.

DSC00508Am mai facut un strat cu miez de nuca

Pentru asta avem nevoie de:

Pentru stratul de ciocolata cu cacao si miez de nuca:
350g zahar tos
100ml apa
100g unt
250g lapte praf Dr.Oetker
40g cacao Dr. Oetker
2 fiole esenta de rom Dr. Oetker
300g miez de nuca prajit

Mod de preparare

Pentru inceput, tapetam o tava cu hartie de copt, rasturnam samburii de nuca in tava, ii imprastiem uniform, introducem tava in cuptorul preincalzit si lasam samburii la rumenit, la foc iute, pentru cateva minute. Cand au prins o culoare rumena ii scoateti din  cuptor, iar cu lama unui cutit ii maruntiti putin, nu foarte mult. Dupa ce i-ati maruntit ii puneti intr-o strecuratoare pentru a cerne pielitele ce se desprind de pe samburi.

Intr-o cratita se pun apa si zaharul, se pune pe foc si se lasa la fiert 5 minute, amestecand din cand in cand, in final se va forma un fel de sirop.

Dupa 5 minute, tragem cratita de pe foc, iar in apa cu zahar adaugam untul si amestecam pana se topeste in totalitate, dupa care adaugam fiolele de esenta de rom si amestecam din nou. In compozitia rezultata adaugam laptele praf cernut si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena. Peste aceasta compozitie adaugam cacaoa si amestecam pana ce se omogenizeaza.

In final, mai adaugam in aceasta compozitie miezul de nuca, amestecam din nou pana la omogenizare si astfel am obtinut si cel de al treilea strat de ciocolata.

** Lasam ciocolata la intarit vreo 2-3 ore, dupa care scoatem ciocolata din tava, prin rasturnare (daca nu vrea sa iasa usor, de jur imprejurul ei, treceti cu lama unui cutit).**

 

** Puteti sa puneti cate straturi doriti si cu ce doriti si puteti sa taiat diferite forme ca sa para mai apetisant ;)**

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s