Declaratie…unui tort

O alta colega din spatiul virtual-culinar lansa de curand un concurs la care participantii trebuiau sa raspunda la intrebarea “De ce iubim tortul?” Am preferat sa dau raspunsul pe blogull meu pentru ca este o declaratie de dragoste pentru minunatul tort si insotesc raspunsul de o reteta de tort al carei rezultat este delicios! Multa nuca!

De ce ne plac torturile?

Pentru ca ne plac vedetele, ele sunt fericite, sclipitoare si mereu impecabile si frumoase! Asa este tortul! Este vedeta din bucatarie, este vedeta petrecerii, este stralucitor, impecabil, frumos si ne face mereu sa zambim! Ne place pentru ca este tot timpul dulce, nu pentru ca are zahar sau ciocolata, ci pentru ca este facut din dragoste, presarat cu fericire si ornat cu gingasie. Pentru ca oricat de frumoasa este mireasa sau cat de aratos este ginerele, toata lumea vrea sa vada cum arata tortul si cat de gustos este. Pentru ca oricat de mult am mancat la o petrecere tot mai este loc pentru o felie de tort. Pentru ca indiferent cat de tarziu este sau cat de obosita este bucatareasa, tot isi face timp pentru tort. Pentru ca putem fi tristi dar o felie de tort ne readuce zambetul.

Pare ca tortul este o personalitate. Aduce alaturi indragostiti, aduce familia impreuna in jurul unei mese, apare in toate pozele de la evenimente, este nelipsit de la sarbatori, ne aducem aminte de el peste ani, parca zambeste strengar si satisfacut ca este vedeta si ca si-a facut datoria. Sta tantos pe masa asteptand sa fie laudat, pozat si savurat.

Bucurati-va facand un tort si bucurati-va mancandu-l!

Tort IntercontinentalIMG_1135 IMG_1126 IMG_1127 IMG_1128 IMG_1133

Foi:

12 albusuri

12 linguri zahar

12 linguri faina

24 linguri nuca

1 plic praf de copt

Crema:

12 galbenusuri

800 ml lapte

12 linguri zahar

2,5 linguri amidon

4 linguri faina

3 lingurite vanilie

50 g zahar pudra

360 g unt

200 g ciocolata amaruie

50 g nuca de cocos

 

Pentru foi  – mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare care sa nu curga cand intoarcem castronul. Amestecam faina cu praful de copt si nuca si o adaugam peste bezea. Amestecam usor pana se in corporeaza. Impartim bezeaua in trei parti egale si coacem trei foi in tava rotunda (eu am o tava de 28 cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem fiecare foaie pana se rumeneste usor deasupra apoi o punem la racit.

Pentru crema  –  mixam galbenusurile cu zaharul pana se topeste apoi adaugam o cana de lapte (din cei 800 ml), faina si amidonul si amestecam pana se omogenizeaza. Laptele ramas il punem pe foc pana incepe sa fiarba apoi il adaugam peste galbenusuri amestecand energic. Punem amestecul pe baie de abur si il fierbem pana incepe sa se ingroase (ca o budinca). Dam de pe foc, adaugam vanilia si acoperim cu folie alimentara, pentru a evita formarea unei pojghite la suprafata. Lasam sa se raceasca.

Mixam untul moale ( adus la temperatura camerei ) cu zaharul pudra pana devine spumos iar apoi adaugam treptat budinca racita si mixam bine. Ciocolata o topim pe baie de abur sau la microunde.

Impartim crema in trei parti. In una din parti adaugam nuca de cocos si omogenizam.

In crema ramasa adaugam ciocolata topita si amestecam pana se omogenizeaza.

Pe un platou asezam un blat apoi jumatate din crema de ciocolata si nivelam. Acoperim cu al doilea blat si crema de cocos. Urmeaza ultimul blat si restul de crema de ciocolata. Nivelam crema.

Ornati dupa gust – cu ciocolata, cu frisca, cu alte glazuri.

Lasam la frigider cateva ore sau peste noapte apoi ornam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s