Fotbalul de astazi

Fotbalul de astăzi: o macaroană ruptă în multe bucăţi

O finală de campionat mondial. Două echipe. Un singur câştigător: Italia…

Trist dar adevărat. Visele fotbalistice pot fi frumoase dar realitatea din teren este mult mai dură.

Data de începere a tragediei este 9 iunie 2006. Kick-off: Germania-Polonia. Spectacolul din teren a fost dat doar de faptul că era începutul unui nou turneu final. Meciul anost…aceeaşi echipă obosită a Germaniei…Şi uite o bucată de macaroană fotbalistică.

Nu ştiu dacă echipele mari intră pe teren cu ideea că vor câştiga meciul fără un efort mai mare şi nu se mai joacă fotbal sau echipele mici provoacă prin avântul şi dorinţa lor o asemenea iluzie optică…O altă bucată de macaroană fotbalistică.

La acest campionat mondial nu a mai contact calitatea sau numele echipei ci numele ţării, politica mondială şi asta s-a simţit şi în teren. Aranjamentele s-au făcut, se fac şi o să se mai facă, dar măcar să aibă fotbaliştii diplomaţia necesară încât meciul din teren să semene cu fotbalul…Şi uite o altă bucată de macaroană fotbalistică.

Până la semifinale, când drumul către câştigarea titlului părea deschis Germaniei, mondialul nu părea cu nimic surprinzător. Nu s-a remarcat nici un jucător nou, nici unul dintre cei tineri nu a mulţumit publicul. Acest campionat mondial nu a avut  nici un golgheter de elită. Jalnic de-a dreptul să spui că un turneu final are un golgheter cu doar 5 goluri marcate şi că în semifinale nu are cine să îi întreacă „performanţa”…Şi uite o altă bucată de macaroană fotbalistică.

Nici nu s-a trecut bine de a doua fază a grupelor şi deja echipele cu renume, care mai aveau câteva turnee câştigate, erau  calificate de pe primul loc din grupă. Singurele care au tremurat în faţa calificării în faza optimilor au fost Italia şi Franţa. Printr-un miracol al căilor Domnului nu numai că aceste două echipe s-au calificat dar au mai şi ajuns în finală…Şi uite o altă bucată de macaroană fotbalistică.

Italia a avut parte  de un penalti inventat în ultimul minut de joc cu Australia, un joc în care nici una dintre echipe nu a reuşit să marcheze. Următorul meci al Italiei a fost cel mai frumos antrenament, cu Ucraina, iar un meci de o asemenea „calitate” se poate vedea doar în sferturile unui turneu final. Macaronarii au dat piept apoi cu Germania şi de-a lungul a 119 minute nici una dintre echipe nu a reuşit să marcheze. Italia şi-a adus aminte că fotbalul se joacă pe goluri şi a reuşit chiar pe final să marcheze de două ori…Şi  uite aşa a ajuns Italia în finală…Şi uite o altă bucată de macaroană fotbalistică.

Franţa a avut un traseu cu echipe care anunţau că joacă fotbal: Spania, Brazilia şi Portugalia. Numai că Spania nu a adus nimic nou în jocul ei, Brazilia a uitat să joace fotbal şi Portugalia are o echipă dacă nu îmbătrânită, atunci obosită.

Şi uite aşa s-a născut o finală de campionat mondial şi implicit o altă bucată a unui fotbal macaronar…

Nu trebuie să se bucure nimeni pentru Italia şi nu trebuie să plângă nimeni după Franţa, nici măcar italienii şi nici măcar francezii. Nu s-a jucat fotbal. S-a jucat altceva şi altundeva. Italia este de acum echipa eşalon a sportului cu balonul care ar trebui să se numească fotbal. De aceea, timp de 4 ani de aici în acolo, fotbalul va fi ca o macaroană frântă în mii de bucăţi.

Welcome to football!…Poate altă dată.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s